PLANETE I OSOBINE

 :: Astrologija :: Planete

Ići dole

PLANETE I OSOBINE

Počalji od bibiboom taj Pon Feb 08, 2010 8:48 pm

Sunce
Za 28 danaBoravi 1 mesec godišnje u svakom znaku. Označava individualnost JA, radost, inteligenciju, sreću, ponos, ambiciju, naklonost, slavu, zapovedanje. Sunce je osnovni izraz čoveka kao pojedinca. Ukazuje na sposobnost rukovođenja i uspešnost. Predstavlja muško načelo, oca, muža i muškarca u celini. Upravlja zdravljem, vitalnošću, autoritetom i rukovodećim mestima, rangom, titulom i visokim položajem, napredovanjem, dostojanstvom, energijom, osećanjem identiteta i sposobnošću za sticanjem iskustva. Njegovo delovanje je osnažujuće i daje vitalnost. Položaj Sunca u natalnom horoskopu označava centar vaše vitalnosti i područje aktivnosti na kojem želite da zablistate. Grafički znak za Sunce se sastoji iz jednog kruga koji pokazuje beskonačnost i večnost. U mitologiji je predstavljen štitom boga Sunca Heliosa. Sedište mu je u Lavu, prijatno se oseća u Ovnu, u padu je u Vagi dok mu je egzil u Vodoliji.

Mesec
Za 28 dana obiđe Zodijak. U svakom znaku boravi oko 2 dana u toku meseca. To su emocije, navike, instinkti, nestalnost, sanjarenje, neodlučnost, lutanja, slaba volja. Na njega se lako ne utiče. Uticaj Meseca je veoma važan jer je upravo on najbliža planeta Zemlji i brzo se kreće kroz zodijak. Mesec predstavlja žensko načelo, majku, suprugu i ženu u celini. To su raspoloženja, plima i oseka, faze, prijemčivost i refleksno delovanje. Mesec upravlja ličnim interesima, željama, potrebama i magnetizmom, potrebom za dodirom. Tamo gde vam je Mesec u natalnom horoskopu, podložni ste emocionalnim usponima i padovima. Sedište mu je u Raku, egzaltacija je u Biku, u padu je u Škorpiji a u egzilu u Jarcu.


Merkur
U jednom znaku boravi od 15 dana do 2 meseca. Um, izražavanje lišeno emocija. Prilazi tamo gde će imati koristi. Pismen je, lako rešava sve probleme, dobar govornik. Voli umetnost i putovanja. Retrogradni Merkur označava daleko dublji misaoni proces. Osoba retko donosi brzoplete zaključke. Merkur se smatra neutralnim. Njegovo delovanje je brzo, neizvesno i kratkotrajno. Označava putovanja (posebno kratka), braću i sestre, decu, činovništvo, sekretarske poslove, aktivnosti vezane za susedstvo, pisma i poštanske komunikacije, saobraćajna sredstva, trgovinu i tehniku. Položaj Merkura u natalnom horoskopu pokazuje gde i na koji način najbolje komuniciramo. Vlada Blizancima i Devicom, u egzaltaciji je u Vodoliji, pad mu je u Lavu a egzil u Strelcu i Ribama.


Venera
U znaku ostaje 1 mesec godišnje. Vlada ljudskim osećanjima. Brine o lepom životu. Voli da bude voljena. To je planeta ljubavi, lepote, blagosti. Daje duhovite ljude. Retrogradna Venera označava stidljive osobe, koje ne umeju da pokažu naklonost. Imaju nezreo pristup ljubavi. U Astrologiji je zovu i "mali dobročinitelj" ili "mala sreća". Njeno delovanje je nežno i harmonično. Ova planeta upravlja emotivnim kontaktima, nežnošću, moralnim karakterom, brakom i svim vrstama saveza. Takođe upravlja društvenošću, sklonostima, liksuzom, zadovoljstvom, poštovanjem, bojama, poezijom, pevanjem... Položaj Venere u natalnom horoskopu ukazuje na aktivnosti i oblasti života u kojima stvarno uživamo. Znak kom ona vlada su Bik i Vaga, egzaltacija joj je u Ribama, pad joj je u Devici a egzil u Škorpiji i Ovnu.
Mars
U znaku ostaje 2 meseca. Energija, elan, akcija. On je izazivač rata, bura, tvrdičluka, brutalnosti. Temperamentan je, žustar, svađalica. "Gluplji" je od Saturna. Ne voli da neko bude ispred njega. Retrogradni Mars ima manje izražen takmičarski duh, sem ako se ne takmiči sa samim sobom. Mars upravlja našom "animalnom" prirodom, željom i seksualnom energijom. Upravlja hirurgijom i operacijama, nesrećama, zapaljenjima, ranama a takođe i alatom, gvožđem i čelikom. Delovanje ove planete je iznenadno, samosvesno i uznemirujuće. U Astrologiji se naziva još i "manji zlotvor". Položaj Marsa u natalnom horoskopu ukazuje na oblast u koju ulažete najviše energije. Vlada znakom Ovna, najbolje kvalitete ispoljava u znaku Jarca, pad mu je u Raku i egzil u Vagi.
Jupiter
U znaku ostaje 1 godinu. To je planeta koja je sposobna svakoga da razume. Pravedna je, želi da pomogne. Znači srećna putovanja. Između realnog je i irealnog. Važna je za filozofiju, religiju. Retrogradni Jupiter donosi vlastita filozofska i verska ubeđenja. Stvari sagledava u perspektivi i intuitivan je. Jupiter upravlja bogatstvom, slobodnim vremenom, velikim poslovima, optimizmom, visinom, prosperitetom, prepuštanjem uživanjima. Odgovoran je za visoko obrazovanje, sport, decu, lov i naklonost prema životinjama. Jupiter je sudija, zakonodavac i onaj koji pruža pomoc. U Astrologiji je poznat kao "veliki dobročinitelj" ili "velika sreća". U natalnom horoskopu Jupiter ukazuje na aktivnosti koje vam lako polaze za rukom, kao i način na koji rado provodite slobodno vreme. Vladaoc je znaka Strelca, najbolje se oseća u Raku dok je u padu u Jarcu i u egzilu u Blizancima.Saturn
Naš veliki učitelj". Donosi nam sigurnost i usamljenost. U znaku ostaje oko 2 godine. Najzlobnija je od svih planeta, jer razara polako uživajući u patnji drugih. Bezosećajan je, lukav, usamljen, tužan. Uči nas na greškama. Retrogradni Saturn ukazuje na osobu nesigurnu, inferiornu sa nedostatkom ambicija. Upravlja disciplinom, odgovornošću, organizacijama, sposobnošću ostvarivanja karijere, ograničenjima i zakašnjenjima. Vlada i teorijom, naučnim zakonima i matematikom. U Astrologiji je poznat kao "veliki zlotvor". Položaj Saturna u natalnom horoskopu upućuje na područje od izuzetne važnosti u našem životu na koje uz brojne uspone i padove učimo "Životne lekcije". Vlada Jarcem, u egzaltaciji je u Vagi, pad mu je u Ovnu a egzil u Raku.Uran
Daje okultna iskustva i čudan život, nagle ekscentrične i neobične događaje. To je planeta astrologa. U znaku ostaje oko 7 godina. Retrogradni Uran utiče da osoba još u ranom životu kida lance tradicije. Ima potrebu da dominira i bude jedinstven. Upravlja otkrićima, naukom, originalnošću, elektricitetom, magijom, okultnim, svetlošću, rengenskim zracima i avionima. Ovo je planeta intelektualaca, futurista, humanista, ekscentrika, boema, egoista i utopista. Njegovo delovanje je iznenadno, neočekivano i često nasilničko. U Astrologiji predstavlja višu oktavu Merkura u prva je transcedentalna planeta. Položaj Urana u natalnom horoskopu ukazuje na oblast života u kojoj nam se dešavaju neobične stvari, neobični ljudi ili gde ćemo sami biti skloni neobičnim poduhvatima. Vladaoc je znaka Vodolije, najbolje se oseća u Škorpiji, pad je u Biku a egzil u Lavu.

Neptun
U znaku ostaje 13 godina. Daje umetničke sklonosti, kreativnost, misterije, telepatiju, putovanja. Retrogradni Neptun utiče da čovek živi u svetu snova i irealnosti. Upravlja svim aktivnostima vezana zamore, tečnostima, muzikom, pozorištem i televizijom, glamurom, snovima, iluzijom, razočarenjima, duhovnošću, idealima, misticnošću, predosećanjima i svim onim što u životu uzimamo bez rezerve. Utiče na maglu, naftu, anestetiku, mirise, unutrašnje čulo. Odgovoran je za podložnost drogama, alkoholizmu, transu, mesečarenju. Predstavlja višu oktavu Venere i druga je transcedentalna planeta. Položaj Neptuna u natalnom horoskopu ukazuje na oblast u kojoj smo skloni obmani drugih ali i samozavaravanju. Vlada Ribama, svoje najbolje osobine ispoljava u znaku Vodolije, pad mu je u Lavu a egzil u znaku Device.Pluton
Prolazi kroz znak 20 godina. Preobražaj, smrt, dobre ideje, prihvatanje dobrog i lošeg. To je najudaljenija planeta našeg Sunčevog sistema. Retrogradni Pluton nije toliko značajan, pošto se radi o dalekoj planeti, pa se njegovi uticaji osećaju u kasnijim godinama. On tradicionalno upravlja donjim svetom i onim što je skriveno od pogleda uključujući i nepoznate svetove u svima nama, naše potisnuto i nesvesno "ja". Upravlja i masama, otpacima, atomskom silom i zločinom, fobijama i opsesijama, transmutacijama, početkom i krajem. Njegovo delovanje je sporo, oprezno i neminovno. Položaj Plutona u natalnom horoskopu ukazuje na oblasti u kojima sami bez pomoći moramo rešavati složene probleme. Pluton je vladaoc znaka Škorpije, najbolje se oseća takođe u Škorpiji dok mu je pad i egzil u Biku.

Planete nam donose opis pojedinih naših karakteristika sa kojima se rađamo, te ih tokom života trebamo razvijati, unapređivati i usavršavati. U astrologiji postoji podela planeta na muške/ženske/neutralne, pozitivne/ negativne, te su povezane sa znacima kao njihovi vladari ili im se pripisuje loše delovanje ukoliko se nalaze u znaku koji im ne odgovara.
avatar
bibiboom
Admin

Posts : 277
Join date : 08.02.2010
Age : 39

Pogledaj profil korisnika http://bibiboom.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 :: Astrologija :: Planete

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu